Waarom een kerkdienst live streamen?

Als kerk kun je verschillende redenen hebben om de kerkdiensten live uit te zenden. Bijvoorbeeld voor mensen die niet aanwezig kunnen zijn. Op deze manier kunnen zij toch veel van de dienst meemaken. Veel meer dan met alleen geluid. Mensen die ook kunnen meekijken, geven aan veel meer gevoel en beleving bij een kerkdienst te hebben.

Ook kun je voor live streamen kiezen om een groter bereik te creëren.

Live streaming als alternatief voor de bestaande kerkomroep
Met de juiste camera en software is het mogelijk om voor een aanschafprijs vanaf ongeveer € 1.000,- de kerkdienst live uit te zenden via internet. Grotendeels is deze prijs afhankelijk van het aantal camera’s dat gewenst is en de kwaliteit van deze camera’s.

In veel kerkelijke gemeenten wordt er sinds jaar en dag gebruik gemaakt van systemen om de kerkdienst uit te zenden. In het begin door gebruik te maken van de telefoonlijnen en later via het dataverbindingen over internet. Doordat er voldoende bandbreedte beschikbaar is, kan er naast geluid ook beeld worden uitgezonden.

Welke camera voor kerkdienst?

De keuze voor de camera is van een aantal zaken afhankelijk:

Stilstaande of beweegbare camera’s

Wil je tijdens de kerkdienst verschillende zaken in beeld brengen? Tijdens het zingen het orgel, de piano of de band en tijdens de woordverkondiging de voorganger of het hele podium? Je kiest dan het beste voor een beweegbare camera, ook wel pan-tilt-zoom (PTZ) camera genoemd. Deze camera kan 360 graden draaien en inzoomen. Hierdoor kan je met één camera vrijwel de hele kerk in beeld brengen.

Gaat je voorkeur uit om de camera slechts op één plaats te richten, dan volsta je met een vaste camera. Deze kan afhankelijk van het model ook zoomen, maar niet draaien.

USB

Onze HuddleCamHD camera’s zijn voorzien van een USB-2 of USB-3 aansluiting. Staat jouw camera straks dicht bij de computer die uitzendt? Dan kan je met deze voordelige camera aan de slag. De HuddleCamHD serie biedt keuze uit modellen met veel of weinig zoombereik. Raadpleeg vooral vrijblijvend onze specialist om je te helpen bij het kiezen van de juiste camera(s) voor jouw kerk.

0183-201121
Liturgie in beeld brengen

Voor de luisteraar is het niet altijd duidelijk welke liederen er gezongen worden of welk bijbelgedeelte er gelezen wordt. In de livestream kan je het beeld van de camera’s combineren met beelden van de liturgie. Maak je gebruik van een beamer tijdens de dienst? Dan kan je het signaal van de beamercomputer gebruiken en uitzenden via de livestream.

Auteursrechten

Het uitzenden van liederen roept vragen over het auteursrecht. Voor het uitvoeren (ten gehore brengen of zingen) van liederen moeten auteursrechten worden afgedragen als er (nog) auteursrecht op het werk rust. Sommige kerkverbanden, zoals de PKN, hebben dit deels voor alle aangesloten gemeenten geregeld. Het uitzenden via een livestream valt hier veelal niet onder. Informeer hiernaar omdat je anders voor verrassingen kunt komen te staan.

Computers, netwerk en software

Het beeld van de camera’s komt via netwerk- of USB-kabel binnen in de computer. Om deze beelden te mixen en uit te zenden, heb je software nodig. We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij:

Open Broadcaster Software – OBS

OBS is open source software en is daardoor zonder kosten te gebruiken op Windows, Mac of Linux systeem. Het wordt ontwikkeld en ondersteund door de gebruikers.

Voordelen:

  • Geen aanschafkosten
  • Eenvoudig te gebruiken
  • Wordt goed up-to-date gehouden
  • Werkt op vrijwel iedere computer
  • Veel instructievideo’s te vinden op YouTube

Nadelen:

  • Geen technische ondersteuning door ontwikkelaar
  • Ietwat ‘technische’ user interface
vMix of Wirecast – Betaalde Live Video Streaming software

Dit is streaming software voor de professional. Deze software is tegen betaling aan
te schaffen. Hiermee kun je zeer professionele uitzendingen maken!

Kijk voor meer informatie over vMix op: https://www.vmix.com

Kijk voor informatie over Wirecast op: https://www.telestream.net/wirecast/overview.htm

Welk platform moet ik kiezen? YouTube, Vimeo of toch Facebook?

Het belangrijkste argument voor de keuze van een platform is: waar de gebruikers bekend mee zijn. We zetten de verschillende platformen op rij:

Facebook of YouTube

Live video streamen kan gratis via Facebook, YouTube of Twitch. Deze service is gratis beschikbaar. Je kunt ervoor kiezen om dit openbaar of besloten uit te zenden. Na afloop is de live uitzending beschikbaar om terug te kijken. De video is live en achteraf te bekijken op computer, tablet en mobiel.

Let op! YouTube en Facebook letten (terecht) streng op de naleving van auteursrechten. Stream je inhoud die wordt herkend als auteursrechtelijk materiaal, dan dien je aan te geven of je de rechten hiervoor hebt. Eventueel kunnen we je hierbij van dienst zijn.

Vimeo, ON24, Zoom.us en andere pakketten

Livestreaming is ook mogelijk via betaalde services. Denk hierbij aan Vimeo. Veelal wordt dan betaald per aantallen kijkers of uren kijktijd. Mocht je hier interesse in hebben, dan adviseren wij je graag. Neem gerust even contact op!