LinkedIn Live komt er!

Whoop Whoop, daar is dan eindelijk bericht. Vandaag, op woensdag 13 februari hoorden we het…LinkedIn doet het!!!
Ze introduceren Live Video op hun platform. En dat is echt enorm goed nieuws! Vorig jaar al schreven we daarover onderstaand artikel. Vanwege het goede nieuws van vandaag hebben we nog even wat aan het artikel toegevoegd.

Gelukkig hebben wij in het afgelopen jaar ook heel enthousiast verder gewerkt aan onze professionele en mobiele studio voor webinars en live video. De Webi-Pro is dé oplossing voor organisaties die professionele live video willen maken, maar geen financiele of fysieke ruimte hebben voor een vast ingebouwde studio van meer den 25.000 euro. Met onze Webi-Pro kun je ook live op LinkedIn, zodra de functionaliteit in Nederland beschikbaar is!

We zullen de komende tijd nog veel gaan schrijven en ‘live gaan’ over dit onderwerp, maar hieronder alvast kort onze visie op wat LinkedIn Live gaat betekenen voor ondernemingen en organisaties.

  • Live video wordt een standaard voor marketing en zakelijke communicatie
    Live video wordt nu echt een standaard voor de zakelijke kant van onze maatschappij. Tot op heden deden we al aan webinars en gingen we live op ‘social’ (Facebook, Youtube en soms Instagram). Nu wordt live video onderdeel van dagelijkse zakelijke communicatie en marketing. En dat kan in allerlei varianten. Webinars, Q&A’s, expert-interviews, sollicitatiegesprekken, productpresentaties, perspresentaties.Het zal afhangen van hoe LinkedIn deze feature precies gaat aanbieden. Want als er ook besloten live meetings mogelijk worden, dan wordt LinkedIn ook een peer-to-peer meeting point. We weten dat LinkedIn van Microsoft is en dat Skype dat ook is. Misschien integreren ze beide platforms wel…de tijd zal het leren.
  • LinkedIn Live gaat het de anderen lastig maken
    LinkedIn Live wordt disruptief voor andere live video plartforms en webinarplatforms. Waarschijnlijk zal LinkedIn Live in eerste instantie nogal straight forward zijn, alleen een video stream. Maar zoals dat met Facebook ook ging; al snel zullen er extra features komen die de interactie met kijkers stimuleren, zoals chats en polls. En dat maakt betaalde platforms wellicht overbodig of zal hen in ieder geval behoorlijk beconcurreren. Vooral Youtube, Vimeo Live, maar ook WebinarJam, GotoWebinar, Zoom en dat soort platforms zullen niet blij zijn met deze ontwikkeling.
  • Events en congressen zullen vaker live gaan
    Je organisatie in de schijnwerpers zetten doen we graag. Er worden talloze congressen, bijeenkomsten, expert meetings, jaarvergaderingen en andere events georganiseerd waar mensen bij elkaar komen. Nu al zien we steeds vaker dat het bereik en de spin off van deze events wordt vergroot door het event live uit te zenden. Tot op heden bleek dit soms een mismatch, omdat bijvoorbeeld Facebook het meest voordehandliggende platform was om (organisch) bereik te scoren. Maar Facebook was hiervoor iets teveel ‘scoial’ en iets te weinig ‘corporate’. Het gat in aanobd van ‘corporate platforms’ is nu gedicht. De match tussen aanbod van corporate events en het platform om dit naar de juiste doelgroep te krijgen is nu een feit. En dat is heel mooi nieuws!

Wij van WebinarWinkel hebben het afgelopen jaar onze producten en diensten uitgebreid met bovenstaande ontwikkeling in gedachten. We zijn meer geworden dan een webshop. We geven advies, trainingen, installeren unieke en mobiele studio’s en we streamen steeds vaker events en webinars op bijzondere locaties.  De essentie van wat we doen? We helpen organisaties en ondernemingen hun eigen broadcaster te worden, we helpen ze om zichzelf uit te zenden. En dat op een authentieke manier.  Daarom heten we sinds 2019 ByourC.
Be your Communication, Broadcast your Company!

Hier een heel interessante live video van onze camera-fabrikanten HuddleCam en PTZOptics over het onderwerp LinkedIn Live!

 

Ons bericht uit 2018
————————–

LinkedIn komt met live video, de eerste stapjes hebben ze eind 2017 in relatieve stilte gezet. En dat is goed nieuws voor mensen die een professioneel webinar willen geven. Ruimer genomen: voor mensen die aan corporate contentmarketing willen doen. Waarom wij denken dat LinkedIn dit in 2018 verder gaat uitrollen? Lees maar eens verder.

Microsoft lijkt iets te snappen

LinkedIn is ooit overgenomen door Microsoft. Dat was niet perse hoopgevend, vonden wij. Platforms die door Microsoft worden ontwikkeld zijn vaak onpraktisch met weinig gevoel en ruimte voor organische ontwikkeling. Maar niets is minder waar in het geval van LinkedIn. LinkedIn ontwikkelde zicht het afgelopen jaar tot een heel serieus netwerk- en contentplatform. Zakelijker en iets meer ‘hoekig’ dan Facebook, maar echt wel goed. Heb jij nog een ander beeld van LinkedIn, omdat je in een eerder tijdperk een account had? Neem dan vooral eens de moeite om nogmaals een bezoekje te brengen aan LInkedIn. Je zou jezelf weleens tekort kunnen doen als je er weg blijft vanwege een achterhaald beeld van het platform.

Contentplatform

Tot 2016 zagen we LinkedIn vooral als een netwerkplatform waar ‘lijntjes’ werden getrokken tussen mensen die elkaar (vaak niet een echt) kenden. Leuk voor recruiters misschien, maar voor de gewone man/vrouw niet een plek om ‘te verblijven’. Handig dat je niet meer met visitekaartjes hoefde te sjouwen, maar dat was het wel als het om de voordelen van LinkedIn ging. Nou, in 2016 en 2017 heeft LinkedIn zich enorm ontwikkeld als contentplatform. Meer en meer werd lezenswaardige content gepubliceerd. En naar goed voorbeeld van Facebook kwam er interactie op gang bij die content. Shares, likes en comments, zeg maar.

LinkedIn live video

Microsoft lijkt door te hebben ze niet meer zonder data van gebruikers kunnen om (economisch) te overleven. Dat doen ze met Windows en dus ook met LinkedIn. En om die data te verzamelen zul je bezoekers moeten hebben, en die komen alleen als het een plezierig verblijf is op het platform.

Conclusie: LinkedIn is een waardevol contentplatform geworden en doet serieus mee.

Video

Sinds 2017 ondersteunt LinkedIn ook video op het platform. Dat kon ook bijna niet anders, na de bewezen kracht van video en marketing op andere platforms. Youtube is de tweede ‘zoekmachine’ van de wereld geworden, steeds vaker wordt informatie in video aangeboden. En Facebook heeft aangetoond dat je met video heel aantrekkelijke content kunt aanbieden, zowel educatief als entertainment. Beide platforms zijn verwikkeld in een strijd om ‘de kijker’.

Een groot verschil is dat Youtube en Facebook al geruime tijd live video aanbieden. LinkedIn loopt wat dat betreft ‘achter’, door pas anno 2017 vooraf geproduceerde video uploadbaar te maken. Maar zoals gezegd, er zijn sterke aanwijzingen dat ze direct doorstoten en ook hiervan op korte termijn werk maken. Het succes van video op hun platform geeft daar alle reden toe, de bezoeker wil het gewoon!

Vimeo

In 2017 is het bekende videoplatform Vimeo ook live video gaan aanbieden. Vimeo is de meer corporate tegenhanger van Youtube. Als je een op professionele manier een video wilde hosten, dan is Vimeo een voordehandliggend platform. Stabiel, goed vormgegeven en clean. Je betaalt er wat voor, maar dan ben je verlost van reclame en het gevaar dat na jouw bedrijfsvideo Brandweerman Sam verschijnt, omdat de kinderen van de kijker daar fan van zijn.

De bedragen zijn tamelijk hoog (instap €70,- per maand), maar daar gaat het nu even niet om. Vimeo zou de strijd verliezen als ze niet deze stap zouden zetten. Bedreiging kwam ook uit de hoek van bijvoorbeeld zoom.us dat zich richt op zakelijke webinars en teleconferencing. Vimeo zit in een ongemakkelijke positie tussen ‘grote jongen Youtube en de moderne live platforms als Zoom, ON24 etc. Vimeo snapt dat live video erbij hoort als je een serieus platform wilt zijn, dat is duidelijk. En datzelfde besef heeft LinkedIn ook.

Webinar-platform

We zijn misschien een beetje ‘verdacht’ als het gaat om de volgende stelling, maar we kunnen denk ik met goed fatsoen beweren dat webinars ‘een blijvertje’ zijn. Met webinars behalen bedrijven en organisaties heel goed resultaat. Zowel met webinars die in company (training en ontwikkeling) worden gegeven als ook met marketing- en verkoopwebinars. Goede webinars zijn aantrekkelijke content en ze creëren voor de webinargever ‘gunfactor’ en de ‘exportstatus’. Goed voor de onderneming of organisatie die het webinar organiseert, maar ook aantrekkelijk voor het platform dat deze waardevolle content mag exposeren.

LinkedIn Live

In het laatste kwartaal van 2017 is LinkedIn met 500 mensen live video gaan testen. Via de LinkedIn-app en de camera van de telefoon konden deze early birds live gaan. En het resultaat was positief. Veel reacties en interactie met deze video’s. Wij gaan ervan uit dat LinkedIn dit verder uitrolt. Ook gaan we ervan uit dat LinkedIn de mogelijkheid zal bieden om ook op andere manieren de live stream naar het platform te brengen. Niet alleen via de app, maar ook met een ‘rtmp stream’. Zoals Youtube, Facebook, Vimeo, Zoom, ON24 en vele anderen dat nu al aanbieden.

Het zou heel slim zijn van LinkedIn om dat te doen. Want volgens ons zijn zij bij uitstek het contentplatform waar je gratis corporate webinars en talkshows kunt geven. En alleen de camera van je telefoon beperkt dan teveel. Het verdient een wat professioneler aanpak. We zien daarin namelijk een trend: webinars begonnen ooit in de vorm van een diapresentatie met audio eronder. De term webinar is een samentrekking van webcast en seminar, er werd ‘college gegeven’. Maar meer en meer ontwikkelen webinars zich naar een vorm waarin meerdere mensen met elkaar spreken over een topic. Dit gebeurt al door meerdere sprekers via de webcam in één room te plaatsen en dat in beeld te brengen (belive bijvoorbeeld). Maar ook steeds meer door gesprekken tussen mensen aan één tafel live uit te zenden. Het talkshow model. Een aantrekkelijk concept voor LinkedIn!

Gevolgen

Als LinkedIn dit doet zou het weleens de doodsteek voor Vimeo kunnen zijn. Gebruikers kunnen uitwijken naar Youtube (gratis) als advertenties acceptabel zijn en naar LinkedIn (gratis) als het wat professioneler en corporate mag. Ook voor de vele aanbieders van webinarsoftware (WebinarJam, GoToWebinar, WebinarGeek etc) kan deze ontwikkeling disruptief zijn. En het is goed dat Facebook er een concurrent bij krijgt op dit terrein, dat kan de gebruiker alleen ten goede komen. Vooral goed nieuws is het voor alle ondernemingen en organisaties die (live) video gebruiken bij hun marketing. Een heel mooi gratis platform met deze mogelijkheid. Dat is dikke winst en bijna een droom die uitkomt.