Waarschijnlijk heb je er nog niet van gehoord, want het is nieuw. Het gaat over NDI, dat staat voor Network Device Interface. Een nieuwe techniek om video (inclusief geluid) via een regulier computernetwerk van het ene apparaat naar het andere apparaat te ‘streamen’. Totdat NDI er kwam kon dit niet, vanwege allerlei redenen.

Vorig jaar nog werd er openlijk getwijfeld aan NDI, of het een vervanging zou kunnen zijn van de traditionele kabels en toestanden die bij camera’s en microfoons aan de orde kwamen. Inmiddels is deze houding omgeslagen. Volgende week is er in Amsterdam de enorm grote IBC beurs 2018. NDI is daar het gesprek van de dag, want vrijwel alle fabrikanten van camera’s en software gaan op dit moment mee in de NDI ontwikkeling.  NDI heeft zich inmiddels bewezen, het werkt en is stabiel. En het heeft enorme voordelen.

Wij bij WebinarWinkel zijn vorig jaar al diep in deze techniek gedoken en geloofden direct in het enorme voordeel hiervan. Nadat we dit onderzoek deden zijn we vol deze weg ingeslagen en daar zijn we nu heel blij mee. Onze hele studio draait op NDI. Camera’s, computers, audio…

Wat kun jij ermee?

Nu NDI zich heeft bewezen, zijn er talloze ontwikkelaars die bezig zijn hiervoor mooie applicaties en toepassingen te ontwikkelen. De eerste mooie resultaten zijn er al. Hieronder noemen we er enkele op.

 • NDI op camera’s

  Dankzij NDI op camera’s  kun je het beeld van een camera op iedere willekeurige werkplek in je netwerk bekijken.  Of andersom geredeneerd: je kunt op iedere plek in je netwerk de camera aansluiten (gewoon met een netwerk-kabeltje) en overal in je pand het resultaat bekijken, op iedere computer.
  En je kunt het beeld van deze camera overal als ‘bron’ gebruiken, bijvoorbeeld in een Skype meeting.

  Idee: Een directeur zit op zijn kamer voor de camera. In een andere ruimte wordt een Skype-call voorbereid op een computer. Op het moment dat de directeur klaar is wordt zijn camera aangezet en kan hij live. Of hij kan bijvoorbeeld al het personeel toespreken, hij is groot op een scherm in de kantine te zien.

 • NDI in streaming-software

  In de meest bekende streaming-software is NDI inmiddels geïntegreerd. Daardoor kun je in deze software alle NDI-bronnen oproepen. Camera’s (zie boven), maar ook screenshares van andere computers. Er namelijk heel mooie software om screensharing over NDI te doen.
  Dankzij de NDI integratie in deze streamingsoftware kun je met weinig moeite (en alleen een netwerk-kabel) mooie uitzendingen maken. Streamen naar Skype, Facebook, Youtube, Vimeo, Office365 en alle bekende webinarplatforms.

 • NDI in Skype

  Hierboven al genoemd: Skype heeft sinds een maand ook NDI geïmplementeerd. Het beeld van een skype-gesprek kan (inclusief audio) als NDI-bron in het netwerk gebracht worden. Hierdoor kun je overal in je netwerk met een skype-gesprek meekijken. Dit kan heel handig zijn bij belangrijke conversaties, om de gespreks-deelnemer te ondersteunen.

 • NDI en screen sharing

  Het is heel gemakkelijk om je beeldscherm in het netwerk zichtbaar te maken met NDI. Stel je voor: je laat je collega die drie verdiepingen hoger zit even meekijken met jouw werkzaamheden. En eventueel is deze screenshare ook in Skype te brengen, waar je ook zit. Of in een Live Stream of webinar. Handig toch?

 

NDI in Webinars

Doordat we van begin af aan NDI hebben geïmplementeerd in onze systemen, zijn die inmiddels superstabiel. Onze Webi-Pro draait volledig op NDI. Bij klanten van ons hebben we webinarstudio’s geïnstalleerd die volledig op NDI draaien. Door meerdere Webi-Pro’s bij elkaar in een netwerk te brengen, ontstaat een hoogwaardige webinarstudio, waarbij je met software kunt schakelen tussen camera’s, screenshares en Skype-gesprekken. En het voordeel is dat die Webi-Pro ook gemakkelijk te verplaatsen is. Je neemt er dus zo een mee naar een vergader-ruimte voor een tele-conference gesprek. Of naar een bedrijfs-event, waardoor je dat event heel gemakkelijk kunt uitzenden op Sociale Media.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van NDI voor jouw onderneming? Bekijk dan dit webinar over NDI. Neem ook gerust even contact op met onze NDI specialist!