Een computer waarmee je professionele webinars kunt geven, kent wat specifieke aanbeveling. Met een gemiddelde huis-tuin-en-keuken laptop red je het vaak niet. De gewenste specificaties hangen af van wat je precies wilt gaan doen. Laten we er eens induiken.

Het opbouwen van een aantrekkelijk beeld

In veel webinars worden steeds meer media-bronnen gebruikt. Denk aan meerdere camera’s, microfoons, video’s, afbeeldingen, presentaties enzovoort. Vaak worden deze media-bronnen in één uitzending gecombineerd, dat is goed voor je beeld-attractiviteit. Je bouwt je beeld eigenlijk op in verschillende lagen. Onder een camerabeeld schermvullend, daarboven een dia in de rechterbovenhoek en linksboven een logo bijvoorbeeld.

Het is aan de computer om deze lagen samen te voegen tot één laag, dit noemen we in het Engels renderen. Dit kost computer-capaciteit, vooral je processor (CPU) en grafische processor (GPU) moeten hiervoor aan de slag. Vervolgens wil je dit beeld ook nog uitzenden, daarvoor wordt video vrijwel altijd gecomprimeerd volgens een bepaalde methode. Dit proces heet coderen/encoding. Ook dit vraagt behoorlijk wat van je CPU en/of GPU. Zeker als hierbij ook veel bewegend beeld wordt gebruikt, zoals camera’s en animaties.

Welke computer heb je nodig?

Je begrijpt het al, hoe meer je in je uitzending wilt stoppen, hoe meer capaciteit je computer nodig heeft om het renderen en encoden aan te kunnen. Wij adviseren je om voornamelijk te letten op de volgende drie computer-onderdelen:

  • De CPU
  • De grafische kaart
  • Het intern geheugen

Van deze drie onderdelen zijn er talloze varianten, we kunnen ze niet allemaal behandelen. Wat overigens opvalt is dat veel van dit type computers wordt gebruikt door Gamers. Niet vreemd, want computer-games vergen ook veel grafische kracht.

We behandelen in dit artikel drie scenario’s.

Eén camera en een beperkt aantal afbeeldingen en video’s gestapeld

  • Een Intel i5 processor met twee reken-kernen
  • Een goede grafische kaart zoals de Intel Iris Plus Graphics 640
  • 8 GB intern geheugen

Deze configuratie vind je bijvoorbeeld in de Macbook Pro 13”, maar ook al in een laptop als deze!

Twee camera’s en meerdere afbeeldingen en video’s gestapeld

  • Een Intel i7 processor met vier reken-kernen
  • Een bovengemiddelde grafische kaart zoals bijvoorbeeld de Nvidia GeForce GTX 1060 serie
  • 16 GB intern geheugen

Deze configuratie vind je bijvoorbeeld in de Macbook Pro 15” of deze HP Omen 15

Drie of meer camera’s met veel afbeeldingen, video’s en animaties

  • Een intel i7 processor met vier, zes of acht rekenkernen
  • Een zeer goede grafische kaart, zoals bijvoorbeeld de Nvidia GeForce GTX 1080 serie
  • 16 of 32 GB intern geheugen

Deze configuratie vind je bijvoorbeeld in deze HP Omen 17

Mac of Windows?

We krijgen regelmatig de vraag of we Mac of Windows adviseren. En dat maakt niet heel veel uit. Veel mensen denken dat Mac sowieso veel duurder is, maar de ervaring leert dat als je een Windows-machine opbouwt van dezelfde kwaliteit, dat Mac niet heel veel duurder is.

Wel is het belangrijk vooraf te bedenken dat sommige streaming software niet op beide operating systems draait. Zo is bijvoorbeeld het zeer professionele vMix niet geschikt voor Mac computers. En het populaire en eenvoudige programma Ecamm Live weer niet voor Windows. Wirecast is weer geschikt voor beide platforms, dus dat is handig.

Wat raden deze software-producenten aan?

Hierboven hebben we enkele suggesties gedaan voor streaming software. Wij vinden het interessant om te zien welke systeemconfiguratie zij aanraden. Daarom hier wat links.

Vragen?

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust even contact met ons op. En bedenk je dat je niet in één keer het beste van het beste nodig hebt. Rome en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd. Wij zijn onze webinars ook begonnen met één camera een een eenvoudige computer.